בעקבות פונקציית אלפא האבודה
מנחה: ד״ר אביאל אורן
השתכללותו הרגשית של האובייקט הפסיכואנליטי[1] מרכיב ביתא גולמי, א-ורבאלי ובלתי מובחן לכדי חוויה רגשית אותה ניתן להוות, לתפוס באמצעות החושים ולנסח באמצעות השפה ניצבת בליבת הרעיון של ביון אודות תהליך החלימה ופונקציית אלפא (ביון, 1962, 1963, 1970). על פי ג'יימס גרוטסטיין, תהליך החלימה הביוניאני ופונקציית אלפא הינם המושגים המרכזיים ביותר בחשיבה של ביון (Grotstein, 2007). פאולו סנדלר, טען כי בחקירתו את אלפא ביון עסק בתעלומה המסתורית ביותר של הקיום האנושי: כיצד החומרי הופך למנטלי, וכיצד הסטטי הופך לתנועה. במילים אחרות, כיצד היבטים א-ורבאליים של החוויה – חומריים – הבאים לכדי ביטוי בסימפטום נקודתי, דפוס רגשי אוטומטי, ו/או פעולה נטולת מחשבה, הופכים לניתנים להוויה וחשיבה (Sandler, 2005, 2018).
הסדנה תכלול המשגה רחבה של החשיבה של ביון אודות התנועה בין ביתא ואלפא ושל תהליך החלימה, בהתבסס על הכתיבה של ביון ב'ללמוד מן הניסיון' (ביון, 1962), וגם על חלקים מכתיבתו בנושא בספר ''Cogitations (Bion, 1992). נראה בסדנה כיצד ביון ביקש מהמטפל להכווין את הקשב שלו להיבטים הא-ורבאליים של ההוויה בשעה טיפולית, וכיצד הוא מתאר את תהליך ההתפתחות והתפיחה של היבטים אלו למחשבה והוויה רגשית באמצעות המושגים: ביתא, אלפא, חלימה, מיתוס, פרה-קונספציה, קונספציה, מושג ותיאוריה, ובאמצעות התהליכים מכל-מוכל ו-Ps-D (Bion, 1963).
המטרה המרכזית של הסדנה היא להכיר למשתתפים את עיקרי החשיבה של ביון אודות ביתא, אלפא וחלימה. המטרה השנייה היא לסייע למשתתפים לראות את היישום של המושגים הללו בחשיבה הקלינית, באמצעות דוגמאות קליניות מעבודה עם ילדים, נוער ומבוגרים, ובניתוח של שעה טיפולית של ביון במבוגר הסובל מגמגום המופיעה במאמרו ה'רשת' (Bion, 1977). לבסוף, המושגים אשר יילמדו בסדנה מהווים על פי ביון את "יסודות הפסיכואנליזה" (Bion, 1963). מניסיוני סדנה זו מסייעת למטפלים לחדד את ההקשבה הקלינית שלהם לתהליכים אנליטיים בסיסיים המתקיימים בכל שעה טיפולית.
בהתבסס על עבודת הדוקטורט שלי שעסקה בניתוח של היבטים טמפורליים בהגותו של ביון באמצעות הפילוסופיה של אנרי ברגסון, אדגיש בסדנה את חשיבותה של התנועה בין עבר להווה ובין זיכרון לתפיסה בכלל החשיבה והמושגים של ביון, וכיצד המטפל שוזר באמצעות זיכרונותיו וניסיון חייו את רכיבי הביתא של המטפל לזרם התנועה הנפשית שלו וחולם אותם לתוך קיום.
ביביליוגרפיה
ביון, וילפרד ר. ללמוד מן הניסיון, תרגום דנה רופין. תל אביב: תולעת ספרים, 2004 [1962].
___. קשב ופרשנות, תרגום אמיר עצמון. תל אביב: תולעת ספרים, 2018 [1970].
Bion, Wilfred R. Elements of Psycho-Analysis. London: Heinemann, 1963.
___. Cogitations. London: Karnac Books, 1992.
___. "The Grid," in Two Papers: “The Grid” and “Caesura," London: Routledge, 2018 [1977].
Grotstein, James S. A Beam of Intense Darkness. London: Karnac Books, 2007.
Sandler, Paulo Cesar. The Language of Bion: A Dictionary of Concepts. London: Karnac Books, 2005.
___. A Clinical Application of Bion's Concepts: Dreaming, Transformation, Containment and Change. London: Routledge, 2018.
על המנחה
אני פסיכולוג קליני מומחה המטפל בילדים, נוער ומבוגרים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית בקליניקה פרטית בתל אביב. עבודת הדוקטורט שלי (בהנחייתו של פרופ' ענר גוברין במסלול פסיכואנליזה ופרשנות באוניברסיטת בר אילן) עסקה בניתוח של ארבעת היצירות המרכזיות של ביון בתקופה האפיסטמולוגית (ללמוד מן הניסיון, יסודות הפסיכואנליזה, טרנספורמציות וקשב ופרשנות) באמצעות החשיבה הפילוסופית של אנרי ברגסון. בנוסף, פרסמתי בעבר מאמר בכתב העת 'מארג' אשר עסק במרחב החלום בפסיכותרפיה פסיכואנליטית בילדים בהתבסס על תיאוריית החלימה של ביון (ופיתוחיו של אוגדן לנושא) (אורן, 2014), ופרק בספר 'ספת התרבות' בהתבסס על עבודת הדוקטורט (אורן, 2019).
בשנים האחרונות העברתי סמינרים וקבוצת קריאה על החשיבה של ביון. הסדנה המוצעת מבוססת על סמינרים אלו.
[1] ב'אובייקט פסיכואנליטי' הכוונה היא לכל תופעה העולה בשעה הטיפולית.