חיקוי ואנאקטמנט בטיפול
מנחה: אירית רווה ברזל
בתחילה, אתן רקע כללי על הנוירופסיכואנליזה, על המיקום שלה לצד הנוירופסיכולוגיה והפסיכואנליזה ((solms & Solms 2000 אציג את מקומה בהתייחס לעולם ההתייחסותי.
מפגש הנוירופסיכואנליזה והעולם ההתייחסותי מתקיים קודם כל מתוך הבנת מבני הזיכרון, ובעיקר בדרך השתנות הזיכרון, כפי שנחקר ע"י פרופ' אלבריני, בחיבורי הזיכרון הדקלרטיבי והלא דקלארטיבי. על בסיס זה מתיישבת הרה-קונסולידציה של הזיכרון. זוהי נקודת המפגש של שתי תרבויות הטיפול, ומרכז השיח ההתייחסותי.
בהמשך אני אמקם את השיח הלא מילולי.
אבהיר את המסלולים המוחיים של הרגש עפ"י יאק פאנקספפ. אציין מהם, ואדגים אותם. מסלולי הרגש מצויים במקומות תת קורטיקאליים. מקום היווצרות החוויה. אוכיח את קיומה תוך הדגמה מתוך מחקר פיילוט שערכתי בבית החולים תל השומר עם חולים וגטטיביים. מחקר המצביע על מיקום המודעות, ומסמן את פתרון ה"בעיה הקשה" של המודעות כפי שסומנה ע"י פרויד ב"פרוייקט לפסיכולוגיה מדעית"Freud 1895)) וצ'אלמרס ((Chalmers 1996' וחיבורה לטרנספורמציה של האנרגיה הנוירונאלית לרמת החוויה.
אעמוד על החוויה המובנית מתוך היכרות עם התפתחות העובר והתינוק בתפיסת הרפלקסים הראשוניים בהבדל מרפלקסים פרימיטיביים. היכרות איתם פותחת את העולם הלא מילולי ומאפשרת עבודה טיפולית עמוקה יותר הנוגעת בתחילות החיים שלא נחוו. תהליכים נפשיים בחיים הרחמיים, ולאחר הלידה שנדרשים לעיבוד בטיפול מתוך ההבנה של רפלקס החיקוי המוקדם, המשמש כבסיס להיווצרות המודעות.
עם הצטברות הידע המחקרי, נוצרות המשגות קליניות חדשות. התיאוריה של הדחף קבלה פנים חדשות, ונותנת בסיס לאנאקטמנט. לא מדובר עוד ב acting out כמושג המעיד לכאורה על בעייתיות רגשית, אלא מדובר על החשיבות של האנאקטמנט למימוש הדחף כמטרת על בטיפול ((solms 2019. אציג את מושג החיקוי, כפי שבא לביטוי בדיסרטציה שכתבתי, כבסיס ליצירתיות החובר לאנאקטמנט בקליניקה התייחסותית-נוירופסיכואנליטית.
הגדרת שלושת המטרות בסדנא:
1.הכרות עם הנוירופסיכואנליזה כשילוב בין מדעי המוח לפסיכואנליזה.
2. היכרות עם מצבי הכרה וחוסר הכרה לא מילוליים. מצבים וגטטיביים, חיים עובריים , וינקות.
3. הצעות לטיפול מתוך הידע המצטבר, עם דגש על חשיבות הגישה התייחסותית במיקומים אלה.
המנחה: שמי אירית ברזל רווה, פסיכולוגית קלינית מדריכה בפסיכותרפיה נוירופסיכואנליטיקאית.
הקמתי את החברה לנוירופסיכואנליזה בישראל בשנת 1999, ואני מכהנת כחברת הנהלה של החברה הבינלאומית לנוירופסיכואנליזה.
נושא הכנס רלוונטי למחוזות עבודתי.
רשימה ביבליוגרפית חלקית:
Solms L.M & Solms K.K (2000). Clinical Studies in Neuro-Psychoanalysis, Introduction to a depth Neuropsychology, Karnac books, London, Great Britain. Chp.1 pp.1-57
Freud (1895)"Entwurf einer Psychologic" was chosen by its editors, 1895
Chalmers, D. J. (1996) Th e Conscious Mind. New York: Oxford University Press