המקור של הלא-מילולי והזמן

מנחה: נעם ישראלי


״כדי להיות לידינו היש צריך מילים,

וכדי שנהיה לידו עלינו למחוק אותן

ואין אפשרות לקצר את הדרך בין שתי התנועות.״

ישראל אלירז


השפה הינה המשגה של העולם. הלא-מילולי הוא מה שמופיע, אך אינו מובע דרך השפה. הלא-מילולי ניתן להבנה כחלק מהשפה, מבע משלים שלה וכמסרב לשפה וחומק ממנה.

מטרת הסדנה היא להתחקות אחר המקור של הלא-מילולי בכדי לבחון כל אחת מהאפשרויות, המתח בינן (אם כולן או חלקן רלוונטיות) ואולי להעלות נוספות. התחקות תיאורטית זו תבהיר את האופנים שבו הלא-מילולי פועל ומשפיע על המרחב הטיפולי והאינטרסובייקטיבי. נקודת המוצא של הסדנה היא שהמקור של הלא-מילולי קשור ללא-מושגי, השלילה והאין. נתבונן בקצרה בתיאור השלילה והאין על פי הגל, פרויד,ברגסון, היידגר והקשר של הלא-מילולי אליהם. נחשוב על הלא-מילולי כשלילה והמקומות בהם הוא מופיע וטיבה של הופעה זו. דוגמה שתידון בסדנה הינה הזמן שהוא ממד לא-מילולי ומרכזי בטיפול: זמן נפשי וטיפולי. נתמקד בהתבוננות ושיקוף את חווית הזמן במשבר הקורונה שהדגישה את השלילה בממד החוויתי הסובייקטיבי והפכה את החוויה ללא-מוחשית - זמן שכביכול נעלם ונמחק. שרידי החוויה של תקופה שלמה שכאילו נעלמה מחיינו נוכחים כאשר אנו מנסים לחזור לשגרת החיים לאחר המשבר. חלק זה של הסדנה יערב שיקוף של חוויות אישיות של המשתתפים, כך שהחוויה האישית תשתלב בהמשגה התיאורטית. 

היחס בין הזמן לקיום שלנו זהה לזה של הלא-מילולי והשפה: בשניהם עולה הופעה שיש בה העדר סימון ופיענוח ברור של החוויה. לסיום, אציע דרך נוספת להבנת הלא-מילולי דרך מושג ה״איון״ של ז׳אן-פול סארטר שטוען כי ישנן הופעות של אין במציאות כמו חווית הזמן והלא-מילולי. היינו, שהן אינן דיאלקטיות להוויה האנושית והלא-מילולי לשפה, אלא מובנים ושרויים בתוך ההופעה שלהן. נתבונן על ההשלכות של אפשרות זו על הבנת הלא-מילולי כפשר של השפה למרות הייתו חוויה מאיינת: האם מקור הלא-מילולי הוא אופן של התודעה האנושית שאינו מנוגד לה? המענה לשאלה זו יעזור להבין את האופנים של הלא-מילולי במרחב הטיפולי כחלק שלם של החוויה - כשוללת או משלימה. 


**לפני הסדנה אשלח למשתתפים מספר טקסטים קצרים שיידונו בסדנה: ברגסון - משך, פרויד - השלילה, סארטר - איון.


נעם ישראלי – מטפל ומדריך זוגי ומשפחתי מוסמך, סגל התכנית לטיפול משפחתי וזוגי, אוניברסיטת תל-אביב. סיים זה עת דוקטורט בפילוסופיה, אוניברסיטת תל-אביב, על סארטר ופסיכואנליזה (פרופ׳ חגי כנען), מחשבתו של לוינס והקשר שלה לפסיכותרפיה. מנחה במסגרות שונות ועובד ברמת-אביב, תל-אביב.


להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות