מ β ועד O: בין הטרום אישי לבין העל אישי

מנחים: ד״ר אליס בר נס וד״ר צמח אסיף

 

ביון התייחס לתהליך החשיבה כהתמרה של נתונים גולמיים (חלקיקי בטא) למשהו שניתן לחשוב אותו (חלקיקי אלפא). להשקפתו, תהליך זה, בראשית החיים נעשה בשניים, בין האם לילד, עוד בטרם היות המילים. תהליך דומה צריך פעמים רבות להיעשות בטיפול על מנת לאפשר למטופל לחשוב את מחשבותיו ולחלום את חלומותיו. בכתיבתו המאוחרת יותר ביון התייחס גם להתמרה המתרחשת ברמות עומק והפשטה נוספים של האדם, אותם הוא כיתה בסימון O – כמסמן של זה אשר הנו המסתורי אשר מתייחס לדבריו "לאמת המוחלטת, לאלוהי, לאינסוף חסר הצורה" .


בעקבות ביון, תיאורטיקנים נוספים התייחסו ללא מודע כסוכנות מתוחכמת, יצירתית, ואף "אלוהית" נומינוזית ביכולותיה (ביניהם למשל גרוטשטיין, בולאס, אייגן ועוד). הם הציעו תיאוריות על האופן בו התרחשות לא מילולית (ויזואלית, אסתטית, מיתית) מתבטאת בטיפול, והראו כי עבודה התמרתית בחומרים אלו מהווה  את עיקר העשייה הפסיכואנליטית.


מכיוון ונסף, האנליטיקאי ההתייחסותי בן ימינו, אנטוני באס, האיר את האופן בו, בעקבות מורשתו של פרנצי, ניתן לעבוד באופן התייחסותי בתוך מפגש לא מודע בין מטפל למטופל. בכוחו של חיבור בעל אופי מסוג זה ליצור רגעים של אמפתיה עמוקה, עד כדי ידיעה בעלת אופי טלפתי לעיתים על הזולת.

בסדנה נחבר תרומות תיאורטיות אלו ברמה עיונית, לצד המחשה קצרה ברמה חווייתית.  נציע דיון במחשבה  שהמגע,  המטלטל לעיתים, שאנו נדרשים לו עם האחרות (בתוכנו ומחוצה לנו) נעשה במישורים לא מילוליים, חלקם טרום מילוליים וחלקם מה שניתן לכנות "על מילוליים". נראה כיצד מעשירה הנחת הלא מודע הנומינוזי (או האמונה בו) את האפשרות ליצור מגע מרפא באזורי טראומה ופציעה עמוקה שעד כה לא נחשבו (β ) ונותרו במימדים שניתן לכנותם 'טרום אישיים', כמו גם את המשך פתיחתם ופריחתם של אזורים יצירתיים, מורכבים ואף 'על אישיים' של הנפש (O).


לצד החלק התיאורטי, הסדנה תכלול דיון במקרה שהמשתתפים יוזמנו להעלות באופן ספונטני, וקטע צפיה שאותו ננתח לפי ההמשגות והלך הרוח שלנו בסדנה.

 

מטרות:

-        הכרות עם תיאוריות פסיכואנליטיות שמדברות על הלא מודע כנומינוזי

-        קישור בין חשיבה זו לבין עבודה בגישה  התייחסותית

-        התנסות קצרה ביישום של חשיבה זו על חומרים קליניים

מנחים:

ד"ר צמח אסיף, פסיכולוג קליני, ראש בית הספר 'תמורות' לפסיכותרפיה, חוקר ומרצה בפקולטה לחינוך אוניברסיטת בר אילן

ד"ר אליס בר נס, פסיכולוגית קלינית, ראש המסלול ל'פסיכואנליזה על אישית: פרדיגמת החפיפה הנפשית' בבית הספר תמורות, מורה במסלול פורצי דרכים בבית הספר לפסיכותרפיה בתל אביב ומחברת הספר Psychoanalysis Mysticism and the problem of Epistemology: Defining the Indefinable

 

 

 


להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות