שם הסדנא: התבוננות על הכניסה והיציאה מהחדר הטיפולי דרך הפריזמה של תאוריית ההתקשרות (attachment)
מנחה: דר' מירי קרן
תיאור:
תחילה נסקור את תאוריית ההתקשרות (על פי בולבי) ואת הרלוונטיות שלה לטיב יחסי האובייקט של האדם (על פי פונגי). פרידה ואיחוד, כמו הכניסה והיציאה מהחדר הטיפולי, מעוררים חרדה מסוימת (במיוחד אצל מטופלים עם הפרעת אישיות) ובכך מפעילים את מערכת ההתקשרות הן של המטופל הן של המטפל. התבוננות במתרחש ברמה הלא מילולית ברגעים הספציפיים של הכניסה לחדר הטיפולי והיציאה ממנו יכולה לפתוח חלון אל חוויות ההתקשרות המוקדמות של המטופל (ושל המטפל) וטיב יחסי האובייקט שלו/שלה. דרך מקרה של אם עם הפרעת אישיות גבולית עם התינוקת שלה, נדגים כיצד ניתן להבין ולפרש את ההתנהגויות הלא מילוליות של המטופל במונחים של דפוס התקשרות.
מבנה:
הסדנא תהיה עם הרצאה תאורטית תחילה ואחר כך נפתח את הדיון סביב מקרה קליני של אם בדיכאון לאחר לידה (בלי סרט וידאו). התמונה הקלינית הראשונית הייתה של דכאון לאחר לידה, אך הקושי העמוק של האם היה בכניסה למערך האימהות (motherhood constellation). התבוננות ודיבור על האופן בו היא הייתה מתחילה וסיימה את הפגישות הטיפוליות שיקפה את הקיף הפגיעה באמון הבסיסי ואת חרדת הנטישה שלה.
שלושת המטרות של הסדנא כוללות:
1. הכרת תאוריית ההתקשרות והסוגים השונים של התקשרות מינקות עד בגרות
2. הבנת התפקיד של סגנונות ההתקשרות בהתפתחות וגיבוש מבנה האישיות
3. חשיבה יישומית על הקשר בין דפוסי התקשרות לתהליכי העברה והעברה נגדית
ד"ר מירי קרן, פסיכיאטרית ילדים ונוער, מומחית לגיל הרך, מרצה בכירה בבה"ס לרפואה, אונ' ת"א, בוגרת התוכנית לפסיכותרפיה באו' ת"א,
מנהלת לשעבר של המרפאה לגיל הינקות בב"ח גהה, נשיאת כבוד של העמותה הישראלית לבריאות הנפש של התינוק,
נשיאה לשעבר של האיגוד העולמי לבריאות הנפש, יו"ר הסקציה הפרינטאלית של האיגוד העולמי הפסיכיאטרי.