בעקבות התינוק ההתיחסותי.
ד"ר אילנה לאור וד"ר מירי קרן
סדנא זו מזמינה את כולנו מנחים ומשתתפים למסע בעקבות התינוק ההתייחסותי ולבחינת ההתבוננות בו והשפעתה על הקליניקה של הטיפול במבוגרים ממנו. לצורך סדנא זו חברנו נטע אבנר, מירי קרן ואני-אילנה לאור למסע המשותף, הרב תחומי בו נציג תצפיות של עבודה עם תינוקות וילדים בוגרים יותר, חומרים תאורטיים, וקליניים וננהל שיח על עבודה טיפולית שלנו ושלכם. הדגש שלנו יהיה על השפעת ההתבוננות על התינוק ההתייחסותי להבנת האדם ההתייחסותי.
התינוק ההתייחסותי, בשונה מזה הפרוידיאני, הקלייניאני או הקוהוטיאני הוא תינוק נצפה. באמצעות מחקריהם פורצי הדרך של טרוניק, ברזלטון, דניאל סטרן, ביאטריס ביבי ולחמן אנחנו יודעים לומר הרבה יותר דברים על ראשית ההתפתחות ממה שהיה ידוע אי פעם. אין כמו תצפיות ומחקר להוסיף להבנתנו את הקשרים של תינוקות עם הדמויות המגדלות. מחקריהם של שפיץ והרלו הראו לכולנו את חשיבותו של הקשר בין התינוק לדמות המגדלת הרבה מעבר לנושא הדאגה לסיפוק הצרכים הגופניים הבסיסיים. התחלנו להבין שקשר, מגע חם, חבוק הם צרכים חיוניים לא פחות מאוכל. דבר נוסף שחידדו עבורנו מחקרי התינוקות של תהליכים בין דמות מגדלת לתינוק זו יכולת התבוננות מעמיקה ורגישות לנצפה. למדנו שתינוקות הם מאד רגישים חברתית, מאד חכמים בהתנהלותם ולמדנו איך לזהות טוב יותר את מגוון מצבי העצמי שהם מביעים. למעשה-למדנו יותר על תינוקות כפי שהם "באמת".
נשאלת השאלה מה מתוך כך, מתוך ההתנהגות הלא מילולית, הטרום סימבולית, האימפליציטית, אנחנו יכולים לחדד עבורנו לצורך התבוננות על ההתנהלות הבוגרת.
צ'רלי צפלין ידע להעניק להרבה מדמויותיו יכולות של עומק, רגש, וחשיבה גם אם אלה לא לוו במילים כלל. לאונרד ברנשטיין היה מסוגל לנצח על תזמורת שלמה באמצעות הבעות פניו בלבד. הפנית ראש, הרמת גבות, קימוט המצח, חיוך.
אנחנו בסדנא נשתמש בפרדיגמת ה LTP לצפייה בתקשורת הלא מילולית שבין התינוק לשני הוריו, ומכאן נקיש על ונדבר על הקליניקה מתוך הבנה שבחדר הטיפול ישנה נוכחות קבועה ומתמשכת לתינוק/ות ילדים/ות שבתוכנו. אלה שבמטפל ואלה שבמטופל. אנחנו מסייעים למטופל לחבור לאלה שבתוכו מתוך חבירה לאלה שלנו. זו דרמה רב גילאית בה דמיון ומציאות נמצאים בערבוביה וההפתעות שמחכות לנו בדרך רבות.
המנחות:
ד"ר אילנה לאור - פסיכולוגית קלינית ואנליטיקאית קבוצתית. יו"ר הפורום ההתייחסותי וחברת הוועד העולמי של הארגון לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותיים. מורה ומדריכה במסלול ההתייחסותי ובתכנית הליבה של התכנית לפסיכותרפיה. בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. מורה ומדריכה בתכנית לילדים ונוער, למודי המשך בעבודה סוציאלית. כותבת על וחוקרת את התהליך הטיפולי.
ד"ר מירי קרן - פסיכיאטרית ילדים ונוער, בוגרת ביה"ס לפסיכותרפיה תל אביב, מרצה בכירה בבית הספר לרפואה בתל אביב, נשיאה לשעבר של האיגוד העולמי לבריאות הנפש של התינוק, מנהלת לשעבר של מרפאה לגיל הינקות וכעת יועצת במספר יחידות ברחבי הארץ וראש הקורס לפסיכיאטריה של התינוק בבית הספר לרפואה בצפת.