הצעה לסדנה לכנס מעגלים 2021 – סנדרה הלוי ויעקב בינה
אינטרסוביקטיביות גופנית ומשמעותה בהתמרת התהליך הטיפולי
מיכל ריק בהרצאתה על הדיאלוג הבין-סומטי(2021) מציינת עובדה מרשימה: רק חמישה אחוז מהפעילות המנטלית מתבצעת דרך תהליכי חשיבה משניים המבוססים על ההמיספירה השמאלית. כל השאר עובר דרך מידע גופני חושי אמוציונלי בסוג של תקשורת שהאנליטיקאי וחוקר המוח אלן שור כינה "מוח ימני למוח ימני". נראה שאין אנו יכולים יותר להמעיט בערך של מרכיב זה בכל אינטראקציה אנושית כולל השדה הטיפולי.
המפגש בין המטפל והמטופל הוא לא רק meeting of minds כפי שניסח לואיס ארון אלא גם meeting of bodies. גוף המטופל והמטפל מגולמים ומונכחים באופן ממשי בחדר סופגים ונספגים באופן עמוק בליבת התהליך ומשפיעים על תנועתו.
אדריאן הריס כותבת [1998] כי הגישה ההתיחסותית לגוף חוקרת את אחת השאלות העמוקות והכופות עצמן ביותר בפסיכואנליזה: חיפוש אחרי body states במקביל לself states והתייחסות לחיי הנפש כאינטגרצית גוף-נפש בלתי נמנעת.
בשנים האחרונות יש כתיבה מסויימת על התגלמות הגוף הממשי במפגש הטיפולי אולם נראה כי הקשבה מסוג זה נוטה להישמט מהשיח הטיפולי וליפול "מתחת לרדאר" מסיבות שונות ומעניינות לכשעצמן.
אוגדן כותב במאמרו לחשוב מחדש את הגוף [2001] "אין דבר כמעט בעיסוק בפסיכואנליזה שהוא סבוך ומבלבל יותר בעיני [או מעניין יותר מבחינתי] מאשר השאלה כיצד חוויות באנליזה מסייעות להתפתחות הבריאה של תחושת המטופל שהוא חי בגופו “[עמ' 84] .
בסדנה נתמקד בשאלה איך לפתח קשב להנכחת המימד הגופני באינטראקציה הטיפולית במלוא הכוח ופוטנציאל ההתמרה שהוא מכיל. נשתמש בהמשגות התיחסותיות כמו רזוננס גופני המובנה במשותף, אינטרסוביקטיביות גופנית ורוורי גופני.
נלמד על שהייה בתהליכים מנטאלים ראשוניים כמו אינטיליגנציה סנסו-מוטורית, אמוציה, אינטואיציה, ובשפה פשוטה - "תחושות בטן". איך נאפשר להם להתקיים בשדה הטיפולי לאו דווקא כדי להשתחרר או "להתפתח" מהם באמצעות הבנה ופירוש מילולי אלא ליצור את פעולתם המבורכת בדרכם.
נתרגל שפה קרובת גוף ודיבור מתוכה. כמו שמתאר אוגדן: "היה זה הכרחי ... גם במשמעות של להבין מה מתרחש ואולי אף חשוב מכך, גם במשמעות של יכולתי לחיות בתוך חווית תחושותי הגופניות ולדבר מתוכה" [עמ 192]. הדגש על "לדבר מתוכה" ולא עליה.
נוכל להיעזר בדוגמה לעבודה התיחסותית עם המימד הגופני מתוך הספרות: המקרה של סמי הילד. [תמסין לוקר].
המשתתפים מוזמנים להביא לדיון רגעים קליניים רלוונטים לנושא.
המנחים:
יעקב בינה - עו"ס קליני, מדריך, בוגר המסלול ההתיחסותי בחוג לפסיכותרפיה אוניברסיטת תל אביב.
סנדרה הלוי - אנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, מורה ומדריכה במסלול ההתיחסותי בחוג לפסיכותרפיה אוניברסיטת תל אביב, מורה בתכנית "המעשה הטיפולי" של החברה הפסיכואנליטית בישראל.