לימור קאופמן

משא ומתן בטיפול ההתייחסותי


משא ומתן כמפתח לטרנספורמציה בטיפול ההתייחסותי

 

משא ומתן הינו אחד מאבני היסוד של הגישה ההתייחסותית, כמו שברומברג מתאר: 

 “two people who hold different realities about the same event or issue become more flexible in their “truths” by making room for the “other” to the degree that otherness becomes less defined as “not me”...these are hard win achievements, forged in the complex, challenging give and take of the clinical encounter” (Bass, A. 2012).

 

בס מבהיר כיצד המסגרת הטיפולית עוצבה במשותף על ידיו ועל ידי סדרת מטופלים מאתגרים, תוך כדי משא ומתן מתמשך על מרכיבים שונים במערך הטיפולי: הסדרי הזמן, התשלום, הישיבה החופשות. הוא רואה תהליך זה כמפתח לטרנספורמציה של המטופל והמטפל:   


 “analyses guided by principles of elasticity and flexibility of a frame intended to facilitate ongoing development and negotiation of a relationship seem to offer the greatest opportunity for mutual personal transformation. I believe that within the surface negotiation of the frame, deep consolidation of a wide variety of intrapsychic and intersubjective elements are being created, worked through, and recreated to the ultimate benefits of both participants." (Bass, A. 2007).

בסדנה זו נאזין למשא ומתן הגלוי והסמוי, המודע והלא מודע, כפי שהוא מתבטא דרך הערוצים השונים כמו מילים, טון דיבור, שפת גוף, מבט וה -"Theory Of Mind" של המשתתפים. ההנחה הבסיסית היא שנפרדות ו"להיות עם האחר" מתרחשים בו בזמן ומשתנים כל הזמן. העצמי האינטרסובייקטיבי המתפתח בין הגילאים 9-18 חודשים מאפשר לתינוק לפתח את העצמאות מחד ואת היכולת לחפש אחרי איחוד אינטרסובייקטיבי עם האחר מאידך. כך לומד התינוק איך "להיות עם אחרים". 

 

ביחד עם יכולת מולדת לקשר, היכולת לקרוא במדויק את החוויה הסובייקטיבית של האחר הינה משימה מורכבת. תקשורת הדדית עלולה להיות רצופה בטעויות: לעיתים קרובות יש צורך בהבהרה של עמימות והכרה באי הבנות - תהליכים המתרחשים בכל שלב התפתחותי ולכל המשתתפים/ות בדיאלוג. למאמץ האקטיבי לתיקון אי הבנות יש חשיבות מיוחדת (Lyons-Ruth, K. 1999). טיפול התייחסותי המתבונן בתאוריה ובטכניקה דרך עדשות אלה מאפשר גם שימוש בהבנות אלו להעמקת הטיפול וגם שיפור המשא ומתן של מטופלים/ות עם העולם. 

 

בסדנה נשלב את הפרספקטיבה של התיאוריה התיחסותית עם כלים מתאוריית המשא ומתן Negotiation Theory) שתסייע בזיהוי סגנונות שונים של משא ומתן של משתתפי הסדנה. המשתתפים/ות יוזמנו להביא סיטואציות קליניות בהן יש חווית "תקיעות", או אנאקטמנטס. ננסה להבין מהו ״החוזה הטיפולי״ עם כל פציינט בכל רגע נתון, מהם החוקים שפועלים בטיפול וכיצד הם מכתיבים את ההתערבויות שלנו כמטפלים.  הסדנה תסייע ב: 

 

●      הבנת המרכזיות של נושא המשא ומתן בתאוריה ההתייחסותית והשימוש בו להעמקת העבודה הקלינית.

●      קבלת תובנות לגבי סגנון המשא ומתן שלכם והיכולת להרחיב ולהתאים אותו לפציינטים שונים.

●      הבהרת ״החוזים הטיפוליים״ הגלויים והנסתרים שמדריכים אתכם והזדמנות לחשיבה על גמישות והרחבה של חוזים אלה בכלל, במקרים של ״תקיעות״ בפרט, כמו גם לאור אתגרי הקורונה כמו העבודה בזום.   

 

מתווה מוצע: 

●      דיון תאורטי בנושא משא ומתן מפרספקטיבה של פסיכואנליזה התייחסותית. 

אבחר בשני מאמרים של אנתוני בס ומאמר של קרן ליאון-רות. המאמרים ישלחו למשתתפים. 

●       דיון בממצאים של שאלון סגנון משא ומתן ודיון ויישומו לעבודה קלינית. השאלון יישלח למשתתפים מראש.

●      דיון במשאים ומתנים הטיפוליים השונים במאמרו של Anthony Bass,

                                                                      (when the frame doesn’t fit the picture) 

●      הצגה של דילמה קלינית ממשתתפי הסדנה תוך שימוש במושגי ה״חוזה הטיפולי״ ומשא ומתן.



מנחה:

ד״ר לימור קופמן היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית, מטפלת זוגית, יועצת ארגונית ומאמנת אישית.

היא מדריכה בתוכנית הדוקטורט של אוניברסיטת אדלפי בניו יורק, שם קבלה את הדוקטורט שלה בפסיכולוגיה קלינית, ומלמדת ב-,School of Visual Arts  בניו יורק, ובמכון למנהיגות בישראל.

לֹימור היא בוגרת המכון הפסיכואנאליטיקאי ותוכנית הפוסט-דוקטורט של .New York University  זוכת פרסי החברה הפסיכואנליטיקאית של ניו יורק על הכתיבה הלימוד והעבודה הקלינית שלה עם אמנים.


Website: limorkaufman.com. Email: limorkb@gmail.com



להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות