שם הסדנא: הבטים לא וורבלים בשיח של הקבוצה הטיפולית האנליטית
מנחות: חגית צאן, מוניקה תנאי
תוכן הסדנא:
"תחילתה של הקומוניקציה האנושית היא בהעברת אינפורמציה ראשונית ורק לאחר תקופה של עשרות ואולי אלפי שנות התפתחות התרבות האנושית ושנה וחצי עד שנתיים של התפתחות הילד מתחילות להתפתח המערכות המשניות. מכאן ואילך ממשיכים שני מסלולי הקומוניקציה בהתפתחותם באופן מקביל כאשר כל אחד מהם הולך ומשתפר במילוי תפקידו היחודי:
המשני_ להעברה יעילה יותר של המידע האוביקטיבי
הראשוני- לתמסיר יעיל יותר של הרגשות והחוויות. – פנחס נוי (1999)
פוקס, מייסד הטיפול הקבוצתי האנליטי, דיבר על קומוניקציה כמושג מרכזי בתאוריה שלו. מבחינתו קומוניקציה = בריאות נפשית. על כן מטרתה של כל קבוצה הינה להרחיב ולהעמיק את היכולת הקומוניקטיבית של הקבוצה כשלם ושל המשתתפים בה.
לשם כך הוא פיתח את המושגים "אזור משותף לקומוניקציה - מטריצה " ו"רמות הקומוניקציה".
הרמה הקדומה ביותר היא הרמה הפרימורדיאלית המתייחסת לקומוניקציה הלא וורבלית שקיימת מתחילת החיים – עוד מהרחם- לפני התפתחות השפה המילולית. קומוניקציה זו באה לידי ביטוי בהבטים קוליים: אנטונצית הדיבור, טון ועוצמת הקול , תנועות הגוף, מבטים ועוד..
בסדנא נתייחס לאזור הקומוניקציה הכולל קומוניקציה וורבלית ולא וורבלית, משנית וראשונית, מודעת ולא מודעת. בנוסף נתייחס לרמות הקומוניקציה בדגש על הרמה הפרימורדיאלית בה נייחד מקום לעולם הצליל (מוסיקה) כמקור ראשון לקומוניקציה אנושית.
המקורות התאורטיים שעליהם מתבססת הסדנא: פוקס ((Foulkes, דניאל שטרן (D. Stern), סוזן מיילו ׁ(Maiello S.), מריה מנדס לאל (Mendes Leal), דידייה אנזייה( D. Anzieu) ׁ, קולווין טרוורת"ן.((C. Trevarthen, אן אלוורז ((Alvarez A.
מבנה הסדנא:
הסדנא תלווה במצגת, דוגמאות קליניות והתנסות חוויתית.
הגדרת שלוש מטרות אופרטיביות:
1)הבנת המושגים: מטריצה- אזור משותף לקומוניקציה ורמות הקומניקציהׂׂ
2)התנסות חוויתית ברמות השונות של הקומוניקציה ב"כאן ועכשיו"
3)דיון עם משתתפי הסדנא על חוויות פרימורדיאליות שלהם כמשתתפים ו/או כמטפלים והרחבת היכולת של המשתתפים לעבוד עם מושגים אלה בקליניקה.
מנחות:
חגית צאן MSW פסיכותרפיסטית – אנליטיקאית קבוצתית
מוניקה טנאי מטפלת במוסיקה - אנליטיקאית קבוצתי.