סדנה: טיפול בעזרת בעלי חיים בראי הפסיכולוגיה התייחסותית
מנחה: ארני זקס
הסדנה עוסקת בפן ההתייחסותי של טיפול המתרחש במרחב פתוח, או המשתף בע"ח.
מטרות:
הבנת החיבור בין העבודה עם בע"ח ובחוץ לבין התיאוריה ההתייחסותית. לצד מעשי חווייתי, בשיתוף כלבים.
בו נחווה את התקשורת הלא מילולית , ואת השינוי בהתכווננות. אם אי אפשר להכניס כלבים למקום בו תתקיים הסדנה ניתן לקיים חלק זה בעזרת סירטונים וקטעי קריאה.
כל קליניקה משקפת במידת מה את המטפל. בחירת הסביבה הטיפולית הינה מסר טיפולי בפני עצמו.
עבודתי בחוץ ועם כלבים חופשיים משקפת את האופן בו גדלתי בטבע, ואת התפיסות שלי לגבי טיפול, שמתיישבות עם העמדה ההתייחסותית. תפיסות פוסט מודרניות מדגישות דיאלקטיקה בהבנה שלא ניתן להפריד את תפיסת הוויה של עצמי מתפיסת ההוויה של העומד מולנו, כיוון שהן שזורות זו בזו, ומשפיעות זו על זו. One health (ברנדיס 2017( המושג חווית חיים משותפת אותו טבע ויטגנשטיין (1994 ) משקף בין השאר למידה הדדית של המטפל והמטופל זה את זה. (גנט 1995)
גם שטרן על פי מחקריו הגדיר תופעה דומה: רגע נוכח. (2004) שניהם מתייחסים לאותו כוונון עדין, הדדיות סימולטנית לא מודעת ונוכחות.
סדנה זו תסקור את תרומתם האפשרית של בעלי החיים והשהייה בטבע להתפתחות העמדה הנוכחת. פלנז (2007) , אקומפטורה (2006) , סטייב (2007),
דנים ביכולתינו כבני אדם להתמקם מול בעלי חיים מעמדות שונות.
בספרה Dog: Pure Awareness (2008) בודקת לשר, פסיכולוגית התייחסותית, את ההמשגות של שטרן לגבי אספקטים של העצמי אצל כלבים. עבור כלבים ההתכווננות אל האחר מובנת מאליה. הם מנסים ליצור התאמה ולכידות בין עולמם הפנימי לבין עולמו של מי שמולם. בעת אי התאמה, הם יעבדו קשה על מנת להגדיר מה לא בסדר ולהחזיר את האיזון. אצלינו הדיבור מאפשר קשר אחר במהותו, שאינו מחייב חיבור.
נדרשת תשומת לב מיוחדת, אומץ או תרגול על מנת להצליח ולהגיע לאותה רמה של הוויה ותפיסה, כדי להיות בנוכחות מלאה. כשאנו נמצאים באינטראקציה קרובה עם כלב, ההתכווננות ההדדית שלנו מעמיקה: כוונון עדין היוצר סינכרוניזציה מתואמת היטב המבוססת על מקצב והכרה נוכחת. נוכחותו של בעל חיים מכוונת את הקשב למסרים הלא מילוליים ומחדדת אותם. התוצאה הינה שיפור באמפטיה , בהבנת סיטואציות, ביכולת התאמה ביחסים בין אישיים. כמובן שגם המטפל משתלב בתוך המערך, גם כמתווך וגם בנוכחות האישית. גם אנחנו משתנים בתוך המערכת.
מנחה:
ארני זקס, פסיכולוגית קלינית מומחית, ומטפלת הנעזרת בבע״ח מעל 20 שנה.
מרכזת במכללת האקדמית דוד ילין הכשרת מטפלים לטיפולים מחוץ לחדר, בשיתוף בע'ח, כאשר הדגש חווייתי ולא מילולי.