בתוך הה-קשר הקינסטטי
מנחות: ליזה פלחן ונעמה רביד
הסדנא מזמינה להתעניין ולחקור את האופנים בהם נוכחות גופנית במרחב משותף מהדהדת ומשפיעה בו זמנית על המטופל ועל המטפל.
אמפתיה קינסטטית מאפשרת לנו לחוות חיים פנימיים של מישהו אחר, באמצעות שפת הגוף והתנועה.
נוירולוגים תיקפו אמפתיה כתופעה פיזית, מושג 'המוח המחקה' והממצאים המתארים את תפקודי 'נוירוני המראה' תומכים בבסיסים הנוירולוגיים של האינטר-סובייקטיביות ובשורשים האורגניים של האמפתיה. מחקרים אלו מעידים שהיכולת להבין אחרים מושרשת בנו ביולוגית.
האמפתיה הקינסתטית מאפשרת גישה לכוחות הפועלים ביחסים הטיפוליים, הכוללים תקשורת מילולית ולא מילולית. לשם כך על המטפל/ת להיות בקשב ובקשר עמוק עם תחושותיה הגופניות ורגשותיה ולפתח מודעות גבוהה להבעה ולמחוות הגופניות-תנועתיות שלה.
סטרן מתאר מרחב אינטר-סובייקטיבי של העצמי, המערב תקשורת לא מילולית שבה קיימת יכולת לחלוק במצבים רגשיים הנובעים מאיכויות מותאמות-מכווננות: איכויות המתקיימות במימדי הזמן, המרחב והתנועה. לדבריו, כל שותף לוקח חלק באינטראקציה, חולק רכיבים מהתנהגותו הגלויה או הסמויה עם האחר, על ידי כיוונון רגשי, שיקוף והצגת 'חיקויים מותאמים'. כך מתהווה חווית המשכיות בתהליך התקשורתי-הבעתי-רגשי בין שניים. באופו זה יוצרים במשותף המטפל והמטופל שרשראות ורצפים של התנהגויות הדדיות, תוך הכרה הדדית המהוות יחד את הדיאלוג הרגשי.
סטרן מתאר את ה-" moving along " כבעל אופי אלתורי, ה"תנועה עם" של סטרן, מכילה בתוכה את "רגעי המפגש" (moments of meeting), המתהווים בתוך ריקוד היחסים. היחסים הם בעלי איכות אילתורית הנוצרת בחדר הטיפולים בין המטפלת לבין המטופל ומהווים נקודת שינוי והפתעה באיכות הקשר.
בסדנא נכיר ונתמקד בחוויית תחושת העצמי באמצעות התנועה ובאופן שבו תנועה יוצרת ומבטאת משמעות. נשאף להתנסות ולהרחיב את היכולת החושית והמנטלית למעורבות ולאמפתיה בתוך חוויה אינטר-סובייקטיבית המושרשת בגוף.
נפגוש את הגוף והתנועה בתוך יחסים, ננסה לזהות ולהכיר איכויות אשר מתקיימות ומעצבות השפעות הדדיות בתוך קשר ונחפש כיצד לעשות בהן שימוש במפגש הטיפולי. נהיה ערים לרגעים הספונטניים המתהווים בדיאדה הטיפולית גם מבעד למחוות הגופניות-תנועתיות באופן חי ונושם.
הסדנה תתבסס על התנסויות בתנועה, שיתוף, דיון וניסיון לזהות את ביטויי ההשפעות ההדדיות הנובעות ומתקיימות מתוך הגוף בקליניקה.
המנחות:
ליזה פלחן מטפלת בתנועה MA, מדריכה, פסיכותרפיסטית. עובדת בנט"ל עם נפגעי טראומה על רקע לאומי ובני משפחותיהם. מרצה בקריה האקדמית אונו בתוכנית לטיפול בתנועה. מטפלת ומדריכה בקליניקה פרטית.
נעמה רביד מטפלת בתנועה MA, מדריכה, פסיכותרפיסטית. עובדת בטיפול יום פסיכיאטרי "מנור" בבי"ח הלל יפה, מרצה ומדריכה בתוכנית לטיפול בתנועה של אוניברסיטת חיפה, מטפלת ומדריכה בקליניקה פרטית.
ביביליוגרפיה:
פישמן, ד. (2018). קשר טיפולי ואמפתיה קינסטטית. בתוך: ונגרובר, ה. וצ'ייקלין, ש. (עורכות) טיפול בתנועה ומחול (עמ' 47-51). ירושלים: האוניברסיטה העברית.
McGarry, M. & Russo, F. (2011). Mirroring in Dance/Movement Therapy: Potential mechanisms behind empathy enhancement. The Arts in Psychotherapy (38) 178-184
Stern, D.N., Sander, L.W., Nahum, J.P., Harrison, A.M., Lyons-Ruth, K., Morgan, A.C., Bruschweilerstern, N. and Tronick, E.Z. (1998). Non-Interpretive Mechanisms in Psychoanalytic Therapy: The ‘Something More’ Than Interpretation. International Journal of Psycho-Analysis, 79, 903-921