קשר אפשרי ולא מודע בין אפיזודות מוכללות (הRIGs) כפי שחי בקליניקה

מנחה: ד״ר שלמה זלוטניק


דניאל סטרן שואל איך נוצרת אינטגרציה בין קבועים של העצמי? הלא חוויית סוכנות, חוויית קוהרנטיות,אפקטיביות והמשכיות הן חוויות המורגשות כקבועות.

האם נוצרת פרספקטיבה מארגנת סובייקטיבית אחת?... האם פרספקטיבה מארגנת זאת עשויה להסביר כיצד חוויות קבועות ושונות אלו הן באינטגרציה מסוימת ביניהן?


סטרן מקשה - הזיכרון יכול אולי להיות היסוד המארגן אולם, עצם זכירת החוויה לא תורמת לאינטגרציה, כך שהפתרון לקושי זה, הוא האפשרות שיחידת הזיכרון הבסיסית היא האפיזודה. סטרן מציע להבין יחידה זו, כפיסה קטנה אך עקבית ויציבה של חוויה.

סטרן בנוסף, מציע שיחידה זאת לוכדת את הזיכרון וגם את החוויה ואת הקוגניציה הצמודה לחוויה. כך, מדובר באיכות סובייקטיבית אחת שתוכל להסביר כיצד

נוצרת אינטגרציה בין קבועים של העצמי.  


סטרן בנוסף הציע, שהאפיזודה קימת כדבר שלם ו"נכנסת לזיכרון כיחידה שאינה ניתנת לחלוקה". אפיזודה זו זוכה להכללה לכדי דגם ראשוני או אב-טיפוס של אפיזודות דומות בהקשר דומה. יכולות הכללה כאלו סטרן מייחס גם ל"תינוקות בני יומם".

"האפיזודה המוכללת מבחינת מבנה, דומה יותר לייצוג מופשט... מבנה שיוצר ציפיות לפעולה, רגשות, תחושות וכן הלאה...". בהמשך, סטרן מעלה את הרעיון שאלו הן אבני בניין בסיסיות: "אפיזודות אלה הן ייצוגים של אינטראקציות שעברו תהליך הכללה (RIGs)". "באופן כלשהו, הקבועים השונים של חוויית העצמי מתמזגים..." וכך מתגבשים.


אציע שאפיזודות מוכללות אלו הן חלק משפה פרטית פנימית (ויטגנשטיין), שפה לא מודעת ולא מילולית. אלו הם מושגים חווייתיים ותמונתיים הנעים פנימית. נבדוק ביחד את האפשרות שמושגים חווייתיים אלו הן האפיזודות המוכללות! מדובר אמנם, ביחידות מופשטות שאינן ניתנות לחלוקה בדומה ל'שמות עצם' מופשטים וככאלו, אינם ניתנים לחלוקה. אנסה להראות שמושגים פנימיים אלו כחלק מהיותם תוצר של חשיבה ראשונית ערוכים במבנה אנאלוגי של 'מינים וסוגים'.

כך קיים קשר פנימי ולא מודע בין אפיזודות מוכללות, למשל, סיטואציית 'שד סתימה' (סטרן) המתקיימת בשפה הפנימית כסוג של מושג השייך למין רחב יותר של מצוקות וכך הלאה.

 

בסדנא, נוריד רעיונות אלו לקליניקה בעזרת מקרים. אציע שה RIGs הן אמנם יחידות שאינן ניתנות לחלוקה אלא שהן מתפתחות להיות 'מין', שם עצם, של סוגי 'אפיזודות מוכללות' השייכות לאותו אב טיפוס - דגם ראשוני.

 

ד"ר  שלמה זלוטניק                     

פסיכולוג קליני

ראש ביה"ס לפסיכותרפיה יישומים קליניים

 

להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות