שם הסדנא: "באת אלי את עיני לפקוח"
מנחה: ד״ר זהורית אסולין
המבט אל הזולת ובחזרה אל הסובייקט, מהווים רכיב מרכזי בהתפתחות הרגשית-חברתית של התינוק ( טרוניק 1978; סטרן 2005).
לקשר העין ולמבט של הורה לילדו תפקיד מכריע בהתפתחות של ויסות רגשית ובהתפתחות הרגשית בכלל.
בפסיכואנליזה ההתייחסות לתפקיד קשר העין והמבט בין המטפל למטופל מורכב. לצד החשיבות של קשר העין ,הסטינג הפסיכואנליטי, הכולל שכיבה על הספה, יוצר הימנעות מקשר עין בין המטפל למטופל.
כפי שהעיד פרויד במאמרו "על פתיחת הטיפול" :"אני דבק בהמלצה שעל המטופל לשכב על ספה בעוד אנו יושבים מחוץ לתחום ראייתו...הוא ראוי להשתמר מסיבות רבות בראש ובראשונה מתוך מניע אישי, שייתכן שגם אחרים שותפים לו. אינני יכול לסבול שמישהו ינעץ בי עיניים במשך שמונה שעות ביום (או יותר).
כשאני מקשיב למטופל אני מתמסר לשטף מחשבותיי הלא מודעות, ואינני רוצה שארשת פני תספק למטופל חומר לפרשנות..."(פרויד 1914:106).
בעת הזו גוברות השאלות על תפקיד המבט וקשר עין לאור התפתחויות טכנולוגיות, וקשרים עם ייצוגים ויזואליים עם קהילות וירטואליות ברשתות החברתיות השונות. בסדנא זו ננסה לחשוב יחד על חוש הראייה, ייצוגיו בחדר הטיפול ומשמעויותיו בעיצוב העצמיות ובקשר הטיפולי בימינו.
ננסה לבחון מנעד החוויות הרגשיות המתעוררות ביחסי ההעברה ביחס למבט. נבחן כיצד משפיעות תופעות של תמונת הסלפי ככלי למירורניג, ייצוגים ויזואליים באינסטגרם לעצמיות ומה מתעורר בעקבות מבטה המדומיין והממשי של הקהילה הווירטואלית ברשתות החברתיות.
נעסוק במשמעויות של קשר עין בקרב קהילות תרבותיות שונות בחברה.
הסדנא תכלול בתוכה היבטים חווייתיים לצד תיאורטיים. לאורך הסדנא ישזרו תרגילים התנסותיים על מנת לאפשר למשתתפים מפגש חוויתי קרוב חוויה עם הסוגייה של מבט וקשר עין. לצד זה יוצגו וינייטות מתיאורי מקרים המעמיקים את ההתבוננות הפסיכואנליטית אודות היבטים שונים שלתפקיד הראייה והמבט בהתפתחות העצמיות ובתוך הקשר הטיפולי. ולאחריה דיון בקבוצה.
3 מטרות לסדנא: 1. העמקת ההבנה הפסיכואנליטית באשר לתפקיד הראייה בהתפתחות העצמי.
2. בחינת משמעויות סמליות של ייצוגי הראייה ומוטיב העיניים כפי שמשתקפים
בשעה הטיפולית.
3. הפניית תשומת הלב להיבטים תרבותיים בקשר עין ובמבט. כולל התייחסות
לתפקיד התרבותי של קהילות וירטואליות, וטכנולוגיות דיגיטליות.
על המנחה:
ד"ר זהורית אסולין, פסיכולוגית קלינית , בעלת קליניקה פרטית בישוב שילת סמוך למודיעין. סיימה לימודי דוקטורט בתוכנית לפרשנות ותרבות במחלקה ללימודים
בין- תחומיים באוניברסיטת בר אילן בנושא: "תרגום כנתיב לסובייקטיביות בטיפול פסיכואנליטי" .
מלמדת בתוכנית ללימודי חוץ בעבודה סוציאלית- אוניברסיטת בר אילן ובמכללה האקדמית אשקלון.
נהנית לחשוב באופן אינטרדיסציפלינרי על התופעות השונות בחברה הישראלית ובאנושות בכלל.