ד"ר חיים ויינברג
על אנאקטמנט, שבר ותיקון בקבוצות - איך מנחים קבוצה באופן התייחסותי?
הגישה ההתייחסותית החלה מביקורת על הפסיכואנליזה הקלאסית ועל כן הספרות ההתייחסותית התמקדה בשני העשורים הראשונים שלה בטיפול אינדיבידואלי.
רק בתחילת המאה ה-21 החלו להופיע מאמרים, ובהמשך גם ספרים, שביקשו ליישם את הגישה הזאת בעבודה הקבוצתית, ועדיין רבים המטפלים הקבוצתיים שתוהים כיצד "להיות התייחסותי" בקבוצה.
האנליזה הקבוצתית, מיסודו של פוקס, מתאימה ביותר לגישה ההתייחסותית בהיותה גישה כזו מלכתחילה. פוקס טען שאין דבר כזה אינדיבידואל, מחוץ להקשר החברתי/קבוצתי שלו, ובכך הניח את היסודות לעבודה קבוצתית המבוססת על פסיכולוגיה רב-אישית (multi-person) הרבה לפני שמיטשל וארון דיברו על two-person psychology. טענה מרכזית באנליזה הקבוצתית היא שמיקום ההפרעה אינה בתוך היחיד אלא ביחסים ובאינטראקציות שלו עם הסביבה, מה שמתאים מאד לדרך שבה הגישה ההתייחסותית רואה הפרעות נפשיות.
בנוסף, המחברים ההתיחסותיים החלו לדבר על לא-מודע בין אישי שמתגלה במהלך האינטראקציה הטיפולית ואינו זהה ללא מודע הפרוידיאני שטמון עמוק בחשיכה בתוך היחיד. אם נעשה צעד אחד קדימה מרעיון זה ונעבור מדיאדה לקבוצה/קהילה/חברה – נוכל לדבר על הלא מודע החברתי שזהו אחד המושגים החשובים באנליזה קבוצתית.
בסדנה נתייחס למושגים תיאורטיים משתי הגישות ונדון בשאלה כיצד לחבר ביניהם. נציג את הרעיון שאינטרפרטציה אינה הכלי היחיד לשינוי ואנאקטמנט הוא כלי לא פחות חשוב. הקבוצה היא זירה לאנאקטמנט של כל המשתתפים. נדבר על קרע (rupture) בעבודה בקבוצה ועל חשיבות התיקון שלו.
הסדנה תשלב הצגה תיאורטית, דיון בין המשתתפים והבאת דוגמאות קליניות.
המנחה:
דר' חיים וינברג הוא פסיכולוג קליני ואנליטיקאי קבוצתי ישראלי היושב בארה"ב. בעבר שימש כיו"ר של העמותה הישראלית להנחיה וטיפול קבוצתי ושל האגודה הצפון קליפורנית לטיפול קבוצתי. הוא ממקימי המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית.
חיים פירסם וערך 7 ספרים באנגלית בנושאי הלא מודע החברתי וטיפול קבוצתי באינטרנט, שחלקם תורגמו לעברית, צ'כית, רומנית, יפנית, סינית ובדרום קוריאה. האחרון בינהם, על טיפול אונליין, התפרסם ממש לפני פרוץ המגיפה וזכה לתפוצה בינלאומית. בנוסף הוא פירסם 22 פרקים בספרים שונים ולמעלה מ-45 מאמרים בכתבי עת. באינטרנט הוא מנהל קבוצת דיון בינלאומית וקבוצת דיון ישראלית על טיפול קבוצתי. בעבר ניהל תכנית דוקטורט בינלאומית בבית הספר המקצועי לפסיכולוגיה בסקרמנטו עם דגש על טיפול קבוצתי. כיום הוא מנהל תכניות הכשרה בטיפול קבוצתי בסין, יפן, סינגפור ואינדונזיה