תמי דרור-שיבר
העברה נגדית כמצפן
החשיבה ההתייחסותית מדברת על פסיכולוגיה של שני אנשים ולא רק של אדם אחד ובכך היא מכניסה לזירה גם את הלא-מודע של המטפל.
בהקשר זה, נלמד בסדנה להקשיב לתדר חשוב במיוחד – מהו הדיאלוג הלא-מודע שבין המטפל והמטופל?
בעבודתנו אנו פוסעים, לא פעם, בדרכים קשות, עקלקלות ולא מוכרות. לעתים המצפן היחידי שיכול לסייע בידינו למצוא את הנתיב בו עלינו לצעוד עם המטופלת הינו ההעברה הנגדית שלנו.
ההעברה וההעברה הנגדית אינן נפרדות זו מזו, אלא משפיעות זו על זו באופן מתמשך ובלתי פוסק. מעבר למה שנאמר הפגישות, חווים שני הצדדים (הן המטפלת והן המטופלת) מגוון תחושות. כאשר מתבוננים במארג זה של העברה-העברה הנגדית מזווית נוספת, אפשר להתחיל לבדוק מה משתחזר בין שני הצדדים בחדר.
כיצד מקשיבים להעברה הנגדית בקונטקסט ההתייחסותי? כיצד עובדים איתה בפסיכותרפיה התייחסותית?
ניתן לחשוב כאן על דוגמאות יומיומיות מהעבודה שלנו. האם אני נהנית לעבוד עם מטופלת מסוימת? האם כאשר מטופל x יוצא מחדרי אני חש שאני מטפל נהדר? שאני מטפלת איומה? שדיברתי שטויות? שהייתי מאד חד? שהייתי מביכה? האם בעבודה עם מטופלת y אני מרגישה שהייתי רוצה להיות חברה שלה? האם את מטופל z הייתי רוצה לאמץ (בפנטזיה כמובן)? או אולי הטיפול איתו הוא דרך חתחתים וקושי מתמשך, ובעמקי הלב אני מרגישה (לא נעים להודות, אבל לעיתים זוהי התחושה) שלא הייתי מאד מצטערת אם הוא היה עוזב את הטיפול?
לא פעם מגיע המטפל להדרכה ומביא תחושות כגון אלה ואחרות. את התחושות הפחות "אלגנטיות" מורכב יותר להביא להדרכה ולכן, פעמים רבות, המטפל נשאר עימן לבדו. אולם תחושות אלה הינן חשובות ביותר. אם המטפל מצליח "לצאת מהארון" בהדרכה גם עם התחושות והמחשבות ה"הלא יפות" ולהביא באופן אמיתי גם את מה שבדרך-כלל לא מכניסים לוורבטים – אזי המצפן הפנימי המקצועי יתחדד, כך שגם המטפל וגם המטופל יכולים להרוויח מכך באופן עמוק ומשמעותי.
בסדנה נתבונן באופן בו ההעברה וההעברה הנגדית נשזרות זו בזו כבמארג שתי וערב וננסה לחשוב, דרך פריזמה זו, מה משתחזר בין המטפל והמטופל בחדר. נלמד להקשיב לשחזור באופן התייחסותי וננסה לבדוק כיצד אנו עובדים איתו בחדר הטיפולים.
בסדנה נתבסס על מאמר של ג'ודי דייוויס (מצורף) ובוינייטות שיביאו המשתתפים מעבודתם.
מבנה הסדנה:
המשתתפים יתבקשו לקרוא את המאמר לפני הכנס. בסדנה נבדוק, דרך המקרה המתואר ע"י דייוויס, כיצד ביכולתנו להשתמש בהעברה הנגדית כבמצפן וכיצד, דרך השחזור המתרחש במארג ההעברה-העברה נגדית, עולמו הפנימי של המטופל קם לתחייה בחדר. המשתתפים יוזמנו להביא וינייטות רלבנטיות מעבודתם.
מנחה:
תמי דרור-שיבר - פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה, קליניקה פרטית בתל-אביב. רכזת אחראית של תכנית "המעשה הטיפולי תל-אביב", לימודי המשך למטפלים מנוסים במרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית. מלמדת במרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית, במרכז ויניקוט ובמסלול ההתייחסותי באוניברסיטת תל-אביב. חברת ועדת האתיקה של התכנית לפסיכותרפיה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ומדריכה בתכניות לפסיכותרפיה באוניברסיטאות תל-אביב ובר-אילן.