חשיפה עצמית של המטפלת כעמדה וטכניקה במרחב הטיפולי נכון לעכשיו

מנחות: ד"ר שרון זיו ביימן, אורנה שור


הגישה ההתייחסותית מדגישה את האופנים הרבים בהם הסובייקטיביות של המטפלת הינה היבט בלתי נמנע וחיוני של התהליך הטיפולי.      תפיסה זו באה לידי ביטוי בעמדה ההתייחסותית מתוכה מתייצבת המטפלת בתהליך הטיפולי, תוך המשגת הקשר הטיפולי כמרחב אינטרסובייקטיבי של פגיעות משותפת, המאפשר תהליכים של הכרה והשפעה הדדית.

עמדה זו מתורגמת גם למאפיינים של הטכניקה הטיפולית, ביניהם פרשנות כהבניה משותפת, חקירה של אזורי לא מודע משותפים תוך התחקות אחרי תהליכי טראומה ודיסוציאציה, זיהוי ועיבוד אירועי אנאקטמנט מסוגים שונים, כמו גם הכרה בהיות המטפלת חשופה באופן בלתי נמנע ולגיטימציה לחשיפה עצמית יזומה מצידה.


בחלקה הראשון של הסדנה נסקור הבסיס התיאורטי התפתחותי מתוכו התפתח השיח על חשיפה עצמית של המטפלת כממד בלתי נמנע, חיוני, משמעותי ומורכב של העמדה והטכניקה הטיפולית.

נציע כי בתוך הגישה ההתייחסותית עצמה ניתן להבחין בהתגבשות של שלוש עמדות כלפי חשיפה עצמית של המטפלת: 1. היבט מוטמע ובלתי נמנע של התהליך הטיפולי הבא לידי ביטוי "בכאן ועכשיו הטיפולי" כמרחב אינטרסובייקטיבי המשמש מצע להחייאת אזורים נפשיים שעברו דיסוציאציה והדרה. 2. התערבות יזומה, לגיטימית ותלוית דיאדה, המבוססת על החייאת והנעת חיי הנפש כפועל יוצא של טיפוח הדיאלקטיקה בין הצורך להתגלות לבין הצורך להסתתר, בין מסע אל העצמי לבין עם המפגש עם האחר ואחרות. 3. חשיפה עצמית אקטיביסטית, המבקשת לאתגר את יחסי הכוח כתנאי לביסוס התהליך הטיפולי.


נמשיך להצגת סוגים של חשיפה עצמית של המטפלת בטיפול המוצעים בספרות. לאור הגדרת הסוגים השונים של חשיפה עצמית של המטפלת, נאפיין את האופנים השונים והמגוונים באמצעותם יכולה חשיפה עצמית של המטפלת לבוא לידי ביטוי בטכניקה הטיפולית  מתוך עמדה התייחסותית: חשיפות מיידיות, ממוקדות "כאן ועכשיו" של מעורבות עצמית כחלק מהשיח על התהליך הטיפולי והקשר הטיפולי במסגרת עיבוד אנאקטמנט או ליבון התהליך ; חשיפות עצמיות של מידע על המטפלת כדרך לבסס אמון ולגיטימציה בקשר הטיפולי  ; חשיפה עצמית של המטפלת על חייה או על חוויותיה בקשר הטיפולי שנועדו לקדם תובנה, להניע את המוקד הטיפולי ולקדם יצירה של מרחב מעברי.

בהמשך לכך, תוצג סקירה ממצה ועדכנית של ממצאי מחקר על חשיפה עצמית של מטפלים לסוגיה. נסיים את החלק הראשון, בסקירה והדגמה של בעיות ודילמות הנוגעות לחשיפה עצמית של המטפלת בטיפול.


בחלקה השני של הסדנה, יוזמנו המשתתפים לשתף בחוויותיהם, דעותיהם, ההתלבטויות, ההסתייגויות והשאלות שלהם לגבי חשיפה עצמית של מטפלים בטיפול, תוך התייחסות לדוגמאות הקליניות שיוצגו ולעבודה ולחשיבה הקלינית שלהם. מתוך הסקירה והדוגמאות, ננסה להתבונן יחד על חשיפה עצמית של המטפלת נכון לעכשיו בטכניקה הטיפולית – מה הם המאפיינים? הדילמות? השאלות וההתלבטויות?

חומרי קריאה ישלחו למשתתפים כהכנה לדיון. 


מנחות:

ד"ר שרון זיו – ביימן - פסיכולוגית קלינית, חברת סגל בבית הספר למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב יפו ומובילה את פעילות מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה במכללה. מנהלת בתוך מכון מפרשים את "עוגן – תכנית תלת שנתית לפסיכותרפיה מבוססת אינטגרציה". מייסדת שותפה ב"קבוצת שיח – מכון לפסיכותרפיה התייחסותית". לשעבר יו"ר הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית. מטפלת במבוגרים וזוגות. תפיסתה הטיפולית מדגישה אינטגרציה מתוך עמדה התייחסותית. חוקרת את השפעותיה המגוונות של החשיפה העצמית של המטפל על מטופלים שונים בשלבי טיפול שונים ואת השפעת תמהיל המיומנויות של המטפל בשלבי הטיפול השונים על הצלחת הפגישה הטיפולית והטיפול בכללותו אצל מטופלים בעלי מאפיינים שונים.


אורנה שור. - פסיכולוגית קלינית מדריכה בביה"ס לפסיכותרפיה בתל אביב, במרכז ויניקוט, בשרות הפסיכולוגי חינוכי ובתחנות לטיפול זוגי.

עוסקת בטיפול פרטני ובטיפול זוגי בגישה דינמית התייחסותית, ובחיבורים ויישומים קליניים של הגישה לקליניקת הטיפול הזוגי.

מנחה מוסמכת בהתמקדות (focusing) מטעם המכון בניו יורק. עוסקת באמנות פלסטית וריקוד ומשלבת היבטים וחיבורים בינתחומיים בעבודה הקלינית. 


להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות