יואב אנטמן ועדית ניר

   קח-ותן של סובייקטיביות: משא ומתן בטיפול התייחסותי.

 

"ואור בהיר עולה וצף על פני החדר

אתה יודע מי אני, יודעת מי אתה.." (תרצה אתר, אהבה יומיומית).


משא ומתן אינטר-סובייקטיבי הינו אופן התערבות העומד בפני עצמו בטיפול התייחסותי.

במשא ומתן התייחסותי המטפל "מוצא את דרכו הייחודית לאשר את החוויה הסובייקטיבית של המטופל ולהשתתף בה, ועם זאת גם לבסס במשך הזמן את נוכחותו ואת נקודת המבט האישית שלו, בדרך שהמטופל יוכל לחוותה כמעשירה ולא כהרסנית" (מיטשל, 1993).


בתהליך ההתפתחות האנושי בתוך קשר, אנו משפיעים ללא הרף אחד על השני, באופן מודע ולא מודע, בדרכים שונות, מהתאמות זעירות ועד להסתגלויות נרחבות. השפעה זו מתרחשת גם בתוך הדיאדה הטיפולית: לעתים באופן סמוי עבור שני השותפים בתהליכי ויסות הדדי לא מודעים, לעתים בדיאלוג גלוי ומתמשך. לעתים בריקוד משותף, לעתים תוך מתח ומאמץ. בהדרגה, הולכת ונרכשת ידיעה הדדית, "אתה יודע מי אני, יודעת מי אתה..".

ידיעה זו מלווה בנוכחות חיה ומתהווה של המטפל לקראת המטופל, ובאופן בלתי נמנע, אף כי לא-סימטרי, גם בכיוון ההפוך.

משא ומתן יכול להתקיים על הסטינג, על התשלום, על אופני קשר בין הפגישות. הוא יכול להתקיים על הפירוש, על האקלים הרגשי בטיפול, על אופן הנוכחות של המטפל, על מטרות הטיפול, ועוד. משא ומתן מתקיים באופן מתמשך גם על הדמיון והשוני מהאובייקטים המופנמים. רגעי המשא ומתן בין מטפל למטופל, ברגע שלומדים לזהותם, מסמנים יחידה, הניתנת להבחנה ונפרדת מן האופנויות הטיפוליות האחרות.


בעוד גישות פסיכואנליטיות אחרות, תדגשנה את התנועה שעל המטפל לעשות על מנת לפגוש את עולמו של המטופל, ואחרות תדגשנה את ההבנה והפירוש של עולמו, הרי שהגישה ההתייחסותית מדגישה את התנועה הדיאדית וההשפעה ההדדית כפעולה מרפאת. המשא ומתן לעולם אינו מושלם, הוא תהליך חי ומתגלה בתנועה ובמוזיקליות שלו, הוא הקושי והעונג במפגש עם הזולתיות.


הקושי נובע מכך שלעולם יתקיים פער בינינו לבין הזולת, ואילו העונג נובע מכך שבמפגש עם לא-אני, עם החיצוני לעצמנו, טמון פוטנציאל טרנספורמטיבי עבורנו. במשא ומתן בתוך הטיפול, ניתן בהדרגה להשיב את אמון המטופל ביכולת הדיאלוגית להכרה הדדית ולהיחלצות ממאבקי כוח, או אז מתפתחת יכולת המשא ומתן של המטופל עם החיים עצמם, בתקווה להצליח לממש עצמו בהם.


"הרווח הטיפולי החשוב של דיונים מתמשכים וחוזרים אלו הוא הרבה יותר מאשר תוצרי משא ומתן. תוצרים אלו הם משניים לפעולה המרפאת של הפסיכואנליזה שהינה מעורבות של שני בני אדם בתהליך של משא ומתן" (פייזר, 1992). הפוטנציאל המבני של תהליך זה טמון בהרחבה, בביטוי ובעיבוד של יכולתו הפנימית של המטופל להישאר בעל יכולת, אמיתי ומעורב באופן יצירתי בתהליכי משא ומתן מתמשכים.


בסדנה נלמד לזהות וליצור משאים ומתנים ביחסינו עם המטופלים, ולהכיר בערכם הייחודי. נזמין את משתתפי הסדנה להכיר את המושג התיאורטי דרך ככתיבתם של בנג'מין, מיטשל, פייזר ואחרים. נצפה וננתח קטעים מסדרת טלויזיה בת זמננו המדגימה משא ומתן בטיפול וכן ננתח תנועות שונות בתוך המשא ומתן מתוך חומרים קליניים של המשתתפים בסדנא. נתרגל ונרחיב את יכולתנו לפעול במרחב המתהווה מתוך המשא ומתן האינטרסובייקטיבי.


המנחים:

יואב אנטמן, פסיכולוג קליני מדריך, עמית במכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, מלמד בבית הספר לפסיכותרפיה 'יישומים קליניים' ובתוכנית הבינתחומית במכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. קליניקה פרטית בירושלים.

עדית ניר, פסיכולוגית קלינית מדריכה ופסיכואנליטיקאית. מלמדת ומדריכה בתוכנית הליבה ובמסלול ההתייחסותי בתוכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל-אביב. חברת מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. קליניקה פרטית בירושלים.


להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות