להיות עצמך בנוכחות תינוקך:
תרומתה של הגישה ההתייחסותית לטיפול בהורים לתינוקות
נושא הסדנא:
בסדנא זו נעזר בהמשגות הגישה ההתייחסותית אודות סובייקטיביות המטפל, בכדי להתבונן מחדש ביחסי אם-תינוק.
נתמקד בקשיים הוריים שכיחים, לשלב בין טיפול באחר לטיפול בעצמי, ונבדוק האם התמקמות "התייחסותית" במרחב ההורי עשויה להקל על קשיים אלו. לצורך כך נשתמש בהמשגות של ארון (ארון, 1996), בנג'מין (בנג'מין, 1990), וגרינברג (גרינברג, 1986) ונעזר במיוחד באופן בו הם מנסחים מחדש את השימוש בסובייקטיביות המטפל ביחסי מטפל מטופל.
הקשבה לקשייהם של הורים לתינוקות רכים מלמדת כי רבים מהקשיים השכיחים במעבר להורות כנובעים מפגיעה בתחושת המרחב. בסדנא אשתמש במושגים המוכרים של ויניקוט ואציע כי ניתן להבין קשיים אלו כקשיים בהיווצרותו של מרחב מעברי המאפשר להורה להרגיש הוא עצמו (כסובייקט) בזמן שמטפל בתינוקו (כאובייקט). לשם כך יש לנוע ממושקעות אימהית ראשונית, שלב המתבטא בקשב ובתשומת לב מוגברים כלפי התינוק, על חשבון העצמי והסביבה, לאיזון טוב יותר בין מושקעות בתינוק למושקעות בעצמי. איזון המתבטא במרחב מעברי הנבנה בחודשי חופשת הלידה, בהם האם בהדרגה לומדת להיות היא עצמה בנוכחות תינוקה. קשיים בהיווצרותו של מרחב מעברי יכולים להתבטא בשקיעה באחד הקצוות- הקצה האובססיבי (מושקעות יתר בתינוק ולא בעצמי) או הקצה הדיכאוני (מושקעות יתר בעצמי ולא בתינוק).
בהמשך הסדנא נרחיב את המושג מרחב מעברי ליחסי מטפל מטופל. נבדוק עד כמה קשב מאוזן בין העצמי לאחר, תוך כדי שמירה על עמדה טיפולית קרובה אך מובחנת, חיוני בכדי להקטין שחיקה טיפולית, לאפשר הקשבה מלאה ללא מודע ולחוויות גופניות ומנטליות של המטפל, לצד הפניית הזרקור ופינוי המרחב לעבודה של המטופל. נשאל יחד האם גם ביחסי מטופל קיימת הסכנה לשקיעה באחד משני קצוות- תשומת לב מוגברת למטופל על חשבון המטפל (שעלול להביא לשחיקה ואבדן חיות במפגש), או תשומת לב מוגברת למטפל על חשבון המטופל (שעלול להביא לרווח נרקיסיסטי וחוויה מנצלת של המטופל).
מתווה מוצע לסדנא:
1. מה לעבודה עם הורים ולתיאוריה ההתייחסותית? ממודל המסך החלק, המיכל הריק, למודל שמתאר יחסים והשפעה הדדיים בין מטפל למטופל.
2. בין הורות מושקעת להורות שוקעת: הצגת המודל המעברי בעבודה עם אימהות לתינוקות. כיצד נבנה מרחב מעברי ממושקעות הורית ראשונית, ומה קורה כאשר בניית המרחב משתבשת ומתרחשת שקיעה באחד הקצוות: הקצה האובססיבי (מושקעות יתר בתינוק על חשבון ההורה) או הקצה הדיכאוני (מושקעות יתר בהורה על חשבון התינוק).
3. עבודה טיפולית עם אימהות: הצגת מקרה והדגמה של נוכחות טיפולית מאזנת.
4. פתיחת הדיון למשתתפים: מה ניתן לקחת מתוך המושגים שנלמדו לגבי עבודה טיפולית עם הורים ומה ניתן לקחת מתוך הטכניקה המוצעת לעבודה התייחסותית בכלל?
המרצה:
ד"ר שיר בר אמת P.H.d, פסיכולוגית קלינית מומחית.
עוסקת בטיפול אישי זוגי וקבוצתי בקליניקה פרטית בתל אביב.
מרצה בזרמים- לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית, החוג לפסיכולוגיה, אוניברסיטת חיפה.
מרצה ומדריכה במסלול לפסיכותרפיה פסיכואנליטית במדרשה לפסיכולוגיה חינוכית, במכללת לוינסקי.