יפתח גולדווין
המוקד הטיפולי בטיפול קצר מועד בבני נוער וצעירים
מטופלים המשתייכים לשכבת הגיל של בני הנוער והמבוגרים הצעירים (גילאי 12-25) מתאפיינים בנכונות נמוכה במיוחד לפנות לטיפול פסיכולוגי- 2/3 מציינים שלא יפנו על אף שהם מרגישים מצוקה. בקרב אלו שפונים לטיפול ישנם אחוזי נשירה גבוהים מאד לאחר פגישות ספורות.
קשיים אלו לפנות לטיפול ולהתמיד בו נראים חמורים עוד יותר כאשר לוקחים בחשבון כי כ75% מההפרעות הנפשיות מתחילות לפני גיל 25 ומחקרים מראים את היעילות של התערבות מוקדמת במניעת הדרדרות.
אחת הסיבות המרכזיות לשיתוף הפעולה הנמוך של צעירים עם טיפול היא חוסר אמון- תחושה שמטפלים "לא יכולים להבין אותי", לצד חוסר אמון ביכולת של טיפול לעזור עם המצוקה ועומס אירועי החיים.
הסדנא תציע כי גישה דיאלוגית ואינטרסובייקטיבית, המציבה במרכזה הגדרה משותפת של המטרה והסטינג הטיפולי (לאור, 2007) מעניקה לצעירים הפונים לטיפול תחושת שליטה, השתתפות בטיפול והכרה (בנג'מין, 2005) בצורכיהם הייחודיים ובמטרות החשובות להם, ועל ידי כך משפרת את ההיענות ושיתוף הפעולה שלהם בטיפול. הגדרת המוקד הטיפולי מתבצעת במשותף, תוך שילוב ודיאלוג בין הגדרתו של הצעיר/ה את צרכיו לבין העמדה המקצועית של המטפל/ת- עד להגעה להגדרת מוקד ובניית תוכנית טיפולית המוסכמת על שני הצדדים.
בסדנה תתבצע סקירה תיאורטית ומחקרית קצרה המבססת את מודל הטיפול הממוקד וקצר המועד עם צעירים, ושל המושגים המרכזיים השייכים לגישה ההתייחסותית ומאפיינים מודל זה. לאחר מכן יתבצע תרגול של עבודה על תיאורי מקרה בקבוצות קטנות, בו נתרגל הגדרה של המוקד הטיפולי היעיל ביותר, בניית תוכנית טיפול ודיון בגיוס המטופל ובניית תוכנית המתאימה לצרכיו והעדפותיו.
המנחה:
יפתח גולדווין - פסיכולוג קליני ומנהל קליני של מרכז הדספייס בבת ים,
מרכז לקידום בריאות נפש המתמחה בהתערבות מוקדמת בקרב נוער וצעירים בגילאי 12-25.