אודי חן וד"ר נגה גוגנהיים

יוסף ואחיו מסע של שבר וצמיחה – הקשבה ועבודה עם יחסים אופקיים בטיפול התייחסותי



הגישה ההתייחסותית מנסה ליצור מרחב מחייה תיאורטי וקליני, של תקשורת ביחסים טיפוליים, בתוך הצימוד הלא קדוש של א-סימטריה והדדיות. נראה שהחיבור בין שני מושגים אלו המאפשר מרווח פוטנציאלי לעבודה טיפולית מפרה ויצירתית, הוא בד בבד גם מבלבל, מעמיס, ומעלה שאלות לגבי האופן בו אנו ממשיגים הדדיות בזירה הטיפולית, זאת תוך הבנת התפקידים השונים של הדיאדה.

במוקד הסדנה אנו מציעים להציב את היחסים האופקיים בטיפול כהרחבה של מושג ההדדיות הנמצא בליבת הגישה ההתייחסותית. נדון בחשיבה התאורטית שממנה צמחה הקריאה להדדיות בפסיכואנליזה ובפסיכותרפיה בנות זמננו ונבדוק את מקומם של יחסים אופקיים. נרחיב את הדיון עם דגש על דוגמאות קליניות וכלים מעשיים, זאת בשילוב עם היבטים תיאורטיים מתוך עבודותיהם של ארון, ברומברג, גראנד, גרוסמרק, הופמן, ג'ולייט מיטשל ורבים אחרים.

בסדנה נחדד את ההתבוננות על היבטים של אחאות וחברות העולים בתוך הקשר הטיפולי, נבחן מה מקומם של קשרים אנושיים טבעיים אלה בתוך המטריקס הטיפולי, נבדוק איך והאם הם באים לידי ביטוי במבנה הכוח הגלום במסגרת ובמערך התפקידים הטיפולי. נדון במשמעות ההעברתית של תקשורת אחאית וחברית בתוך ומחוץ לטיפול ונבדוק כיצד יחסים אופקיים מאתגרים את גבולות הטיפול. 

בסדנה נעלה שאלות כמו:

האם יחסים אופקיים זמינים לעבודתנו? כיצד ניתן לזהותם? איך נעבוד איתם? מה מקומן של העברה אחאית או העברה חברית בטיפול? ומה ההבדל ביניהן? מתי נעלה היבטים אחאיים וחבריים בטיפול? כיצד נוכל להיות קשובים ומכוונים לתנאי בשלות המתאימים לדיאלוג כזה? ואלו שאלות אתיות עולות מתוך יחסי העברה אופקיים?

נדון בנושאים אלו ואחרים הנגזרים מהם הן ברמה הקלינית והתיאורטית גם יחד.

במסגרת הסדנה נעבוד על שני מושגים ייחודיים שאותם ננסה לפתח ולחשוב עם הקבוצה: התוודעות וערבות הדדית, שניהם נגזרים מתוך סיפור יוסף ואחיו התנ"כי אשר ישמש אותנו כסוג של "מגדלור טיפולי" בניסיוננו לפצח מהותם של יחסים אופקיים בטיפול. ייחודם של מושגים אלו טמון בעובדה שדרכם אנו מחזיקים היבטים של אחרות ואחריות, החורגים את מבני הכח והסמכות בטיפול, גם אם לזמנים קצרים ומוגבלים. רגעים מעין אלו בהם מתרחשת התוודעות וערבות אחאית/חברית, עשויים להיות מכוננים בטיפול. אלו רגעים של חסד ובריאה מחודשת עבור המשתתפים בשני צדי הדיאדה הטיפולית. רגעים חורגים וחריגים מעין אלה מתכתבים עם מושג הסטייה (deviation) של הופמן. בסדנה נעבוד עם ורבטים וחומרים חיים שיביאו חברי הקבוצה, ננסה לאתר ולהמשיג רגעים של התוודעות וערבות בטיפול, איך עובדים איתם והאם אפשר לזמן אותם.

מטרת הסדנה לשאוף ולהרחיב את ארגז הכלים הקליני, ולגייס לטיפול ההתייחסותי גם את התנועה הדיאלוגית והדיאלקטית שמביאים יחסים אופקיים נוכח סמכות וא-סימטריה.


 המנחים:

אודי חן - פסיכולוג קליני, קנדידט במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית, מנחה קבוצות במשרד הבטחון, מלמד בבית הספר לפסיכותרפיה 'יישומים קליניים' ובבית הספר לפסיכותרפיה של החברה הערבית במכון מגיד. חבר לשעבר בוועד הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית. כותב על- התמסרות ורגרסיה, אשליות ומשאלות נרקיסיסטיות, יחסי אחאות, ויהדות ופסיכואנליזה. קליניקות בתל אביב ופרדס-חנה.


ד"ר נגה גוגנהיים - עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית ומדריכה. בעלת תואר שני נוסף בחינוך מיוחד ובוגרת תוכניות פסיכותרפיה, הנחיית קבוצות והשתלמויות ייעודיות בטיפול בטראומה. עבדה שנים רבות במסגרות טיפול ושיקום ציבוריות ובקליניקה פרטית בתל אביב. בצד עבודה קלינית עוסקת במחקר בשיטה איכותנית פנומנולוגית ומתמקדת בחקר מופעים תיאורטיים וקליניים של תפיסת חברות ויחסים חבריים.

נגה פעילה במעבדה לחקר המשפחה ופסיכולוגיה התפתחותית חיובית בבר אילן, בוועדת המשנה לאוכלוסיות ייחודיות ומודרות של החברה הישראלית לקידום אבחון, טיפול ומניעה של פגיעה מינית (היפ"ם). היא חברה לשעבר בוועד הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית והיתה יועצת לוועדת כנס IARPP 2019 בתל אביב.

מסוף 2019, נגה גרה בשוויץ, וממשיכה בעבודה קלינית מקוונת, מחקר וכתיבה. 


להרשמה לסדנאות חזרה לכל הסדנאות